Før du flytter
Her er vår tipsliste til deg som snart skal flytte. Uavhengig om du leier inn ett flyttebyrå, eller om du skal gjøre jobben selv, så er det enkelte ting som kan være nyttig å tenke på før du går igang med prosessen.
- Bestem flyttedato i god tid, og kontakt flyttebyrå for uforpliktende tilbud
- Skal du ha fotografering/visning, og må flytte ut noe innbo? Sørg for sikker lagring av møbler og innbo inntil flyttingen finner sted
- Skal du pakke hele eller deler av innboet selv? Ta kontakt med flyttebyrået i god tid for bestilling av pakkemateriell
- Hvis du har husdyr, hvordan skal de transporteres?
- Hvor skal flyttebilen stå? Er det nødvendig å reservere/holde av plass til den?
- Meld flytting hos Skateetaten/Folkeregisteret, Posten og eventuellt andre (Bank, Lånekassen, Forsikring....)
- Varsle ny og gammel skole/barnehage
- Omadressering av aviser og tidsskrifter
- Flytter du ut av kommunen? Bytt fastlege
- Har du oversikt over alle nøkler og eventuelle kopier?
- Har du eiendeler til lagring, rens eller reparasjon?
Valg av flyttebyrå
Det finnes flere gode, langsiktige og seriøse flyttebyrå. Men dessverre finnes det noen som kun er ute etter kortsiktig profitt, og disse kan raskt lage mye trøbbel og ubehag for deg som flyttekunde. Før du velger sammarbeidspartner til din flytting, sørg for å sjekke bakgrunnen til de du velger.
Det finnes ulike måte å sjekke bakgrunnen til de flyttefirmaene du vurderer:
- Sjekk at firmaet er registrert i Brønnøysundregisteret
- Sjekk firmaets økonomiske historie, se om det er langsiktig: proff.no
- Sjekk om firmaet er medlem av en bransjeorganisasjon, ikke alle seriøse aktører er medlemmer, men de fleste: Norsk Flytteforbund eller Logistikk- og transportindustriens landsforening
Er de du har fått tilbud fra fraværende i en eller flere av punktene over, bør du være ekstra varsom! Det finnes dessverre flere firma i flyttebransjen som driver for å tjene noen kjappe kroner. Ved valg av flyttehjelp bør du som kunde føle deg trygg på at ditt innbo blir behandlet godt, og at du opplever god kommunikasjon med utvalgt flyttebyrå, slik at dere opprettholder en god kontakt gjennom prosessen. I en flytteprosess er det mye som skal klaffe, noe som gjør at kommunikasjon og tillit er viktig. Velger du ett langstiktig flyttebyrå, vil du være mye bedre sikret en problem- og bekymringsfri flytteprosess.
"Her er Forbrukerrådets tips for deg som lurer på om du skal bruke flyttebyrå:
- Kontakt flere flyttebyråer for å få pris på oppdraget
- Ikke gå inn på tilbud fra andre enn dem du har innhentet pris fra
- Krev fast pris dersom oppdraget er kurant
- Ikke aksepter å betale store forskudd
- Definer flyttelassets omfang, verdi og beskaffenhet når anbudet innhentes
- Avklar om du skal pakke selv og forhør deg om prisen på pakkemateriell fra byrået (ofte billigere enn i butikkene)
- Krev forsikringsbevis fra flyttebyrået, for å kontrollere dekningsgrad og egenandel
- Sjekk hva innboforsikringen dekker, som utgangspunkt for verdifastsettelse og for å unngå dobbeltforsikring
- Tegn tilleggsforsikring for spesielt verdifulle eller særlig skjøre gjenstander (kr. 25.000 er norm for verdifulle ting)
- Reklamer på skader og mangler så snart som mulig, og husk tre ukers fristen."
Pakketips
- Bruk riktig emballasje - Esker gjør flyttingen mye enklere, og tar bedre vare på det du pakker
- Sjekk at bunnen på eskene er rikgtig brettet, evt. godt tapet
- Fyll eskene godt - det gir mindre bevegelser i det du pakker, og esken holder formen. Evt fyll etter og mellom med pakkepapir
- Ikke benytt for store esker på tyngre ting, som bøker. Husk esken skal bæres!! Ta gjerne kontrolløft underveis
- Merk eskene tydelig på utsiden, gjerne på toppen og en kortside.
- Bruk godt med papir. Benytter du pakkepapir, slipper du å vaske trykksverte av ting etterpå
- Legg klær lagvis i esken, så krøller det ikke så lett
- Tøy på kleshenger - trekk en svartsekk ned over kleshengeren, ta hull i bunnen av posen og trekk hanken/kroken på kleshengeren ut. Evt. benytt pappgarderober til det mest sårbare tøyet.
- Stentøy og glass krever ekstra varsomhet. Begynn gjerne med ett håndkle/sengetøy eller pledd i bunnen av esken. Ha alltid ha det tyngste nederst. Benytt godt med pakkepapir i mellom, for å unngå gnissing og slag mellom gjenstandene.
- Servise pakkes med papir i mellom, og settes på høykant i esken. Tallerkener har lettere for å ødelegges når de stables i høyden.
- Stetteglass kan med fordel settes med stetten opp i esken
Flytting til utlandet
Pass, visum og tilltalser
- Sjekk at ditt pass er gyldig i minst tre måneder utover det planlagte oppholdet i utlandet. Det må være nok plass for nye stempler/oppholdstillatelser. Noen land krever at du har et elekronisk pass når du skal jobbe der. Medfølgende barn må ha egne pass. Dersom du trenger et nytt pass, søk i god tid.
- Trenger du visum, arbeids- og oppholdstillatelse eller å ordne andre offisielle saker? Mottakende institusjon og landets ambassade i Norge (regjeringen.no) vil kunne gi informasjon. Et godt sted å starte er UDs land- og reiseinformasjon (landsider.no). Hvis reisen går til et europeisk land, vil du finne nyttig informasjon på landets nasjonale EURAXESS-portal (ec.europa.eu). Husk at det i mange tilfeller kan være krav til oversettelse, legeundersøkelse, helseattest, vaksinasjoner m.m.
Skatt
- Kontakt skattekontoret der du bor for å avklare hvordan utenlandsoppholdet vil påvirke din skattesituasjon.
- Norge har skatteavtaler (regjeringen.no) med en rekke land for å forhindre dobbelbeskatning.
- Påse at skattekontoret er informert om tidspunktene for utreise og hjemkomst.
- Arbeidsgiver innhenter skattekort hver måned fra skatteetaten, og vil automatisk få innhentet nytt skattekort ved utenlandsopphold.
- Hvis du leier ut boligen din i Norge så vil stipend for, eller refusjon av, boligutgifter i utlandet være skattepliktige.
Flyttemelding
- Folkeregisteret skal ha melding om flytting fra Norge (skatteetaten.no) hvis du skal oppholde deg i utlandet i minst seks måneder og ingen i familien blir boende i boligen.
Bank
- Fortsetter du å benytte lønnskonto i Norge, bør du vurdere å få et internasjonalt kredittkort. Benytt muligheten av å få privat kredittkort gjennom UiOs avtale med Eurocard eller ta kontakt med din bank.
- Ønsker du å få utbetalinger fra UiO overført til en utenlandsk bankkonto, f.eks. lønn under et forskningsopphold, må du fylle ut skjema for kontoopplysninger og sende det til Lønnsgruppen i Seksjon for lønn.
- Vurder om noen skal få fullmakt til bankoverføringer, bankboks m.m.
Førerkort
- Hvis du skal kjøre bil i utlandet, undersøk om ditt norske førerkort er gyldig eller om du trenger et internasjonalt førerkort (vegvesen.no).
Trygd og pensjon
- Både helseforsikring, pensjonsopptjening i folketrygden, forsikring i Statens Pensjonskasse og stønadsordninger for foreldre er knyttet til medlemskap i folketrygden. Før du reiser bør du derfor finne ut om medlemskapet ditt i folketryden vil gjelde under utenlandsoppholdet eller ikke, evt. om du kan søke om frivillig medlemskap.
- Det kan også være aktuelt å ha med skjemaer fra NAV til utlandet.
- Dersom du beholder medlemskapet i norsk folketrygd under utenlandsoppholdet, vil du tjene opp pensjonspoeng også mens du er i utlandet. Er du ikke er medlem i folketrygden under opphold i utlandet, opparbeider du deg ikke trygdetid eller pensjonspoeng. Dette kan få konsekvenser blant annet i forbindelse med søknad om alderspensjon, uførepensjon og etterlattepensjon. Undersøk om du får pensjonsopptjening i landet du skal reise til og se på mulighetene for privat sparing.
- Les deg opp på Arbeid og opphold i utlandet (nav.no), Helserettigheter ved opphold i utlandet (helfo.no) og Trygd og helseforsikring (euraxess.no).
- For en nærmere avklaring kontakt NAV Internasjonalt (nav.no).
Adresseendring
- Informer dine private, offisielle og foretningsmessige kontakter om din nye adresse i utlandet og dens gyldighetsperiode, f.eks. UiO, skattekontoret, lokalt NAV-kontor, forsvaret, bank, forsikringsselskap, borettslag/sameiet.
- Oppsigelse av abonnementer og medlemskap
- Husk å si opp abonnementer som ikke skal videreføres mens du oppholder deg i utlandet, f.eks. telefon, strøm, aviser og tidsskrifter, medlemskap i foreninger og organisasjoner.
Post
- Posten har en tjeneste for midlertidig ettersending av post til privatpersoner (posten.no). Ettersending til utlandet kan ta tid og er ikke gratis. Vurdér om posten heller kan ettersendes til familie, nabo, eller kanskje eget institutt, og om disse kan sende viktig post videre til deg.
Flyttegods
- Dersom du oppgir din norske bolig, må du ta stilling til hvilke eiendeler skal tas med og hvilke skal settes på lager. Undersøk om arbeidsgiver dekker flytte-/lagringsutgifter og evt. under hvilke vilkår. Skaff deg oversikt over transporttiden for flyttegodset og evt. import-/eksportrestriksjoner (toll.no). Det anbefales alltid å tegne en transportforsikring.
Huset er snart tomt og flyttebilen skal straks dra. Har du husket allt?
- Sjekk loft, kjeller og skap for gjenglemte ting
- Toalettartikler, kaffetrakter/maskin andre ting du trenger til pakking/utpakking pakkes i en egen eske, og settes sist i flyttebilen
- Er alle nøkkler tatt med eller overlevert?
- Er alle vinduer lukket?
- Varme er på, minimum frostsikring
- Har du lest av strømmåler og vannmåler?
- Har du gjennomført vår "Før du flytter" liste?